Blog

Protecció de Dades

L’AEPD sanciona Whatsapp i Facebook per cedir i tractar dades personals sense consentiment

16 març, 2018

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha sancionat a Whatsapp i Facebook per cedir i tractar, respectivament, dades personals sense consentiment.

La normativa de protecció de dades estableix que el consentiment ha de ser “lliure, específic i informat”, cosa que no es compleix ni en la comunicació de dades realitzada per Whatsapp ni en el tractament posterior que porta a terme Facebook.

Les dues infraccions greus de la Llei Orgànica de Protecció de Dades, detectades per l’AEPD, han suposat una sanció de 300.000 euros a Whatsapp i 300.000 a Facebook. L’Agència ha imposat la quantia màxima corresponent a les infraccions greus declarades, tenint en compte el volum de tractaments i el volum de negoci, entre d’altres.

 

SANCIÓ A WHATSAPP

La resolució dictada conclou que la comunicació de dades realitzada per Whatsapp a Facebook no s’ajusta als requeriments exigits per la normativa espanyola i europea de protecció de dades. La infracció de Whatsapp ha estat comunicar dades a Facebook sense haver obtingut un consentiment vàlid dels usuaris.

Whatsapp va ser adquirida per Facebook l’any 2014. Dos anys després, l’aplicació de missatgeria va actualitzar els termes del seu servei i la política de privacitat, incloent la comunicació d’informació dels usuaris de WhatsApp amb Facebook. Per poder fer ús de WhatsApp es va imposar l’acceptació d’aquestes noves condicions, que no tenen relació amb les finalitats determinades en la recollida de dades original. Per tant, l’AEPD conclou que no es va oferir informació adequada als usuaris, ni l’opció de mostrar la seva negativa a la cessió de dades a Facebook.

 

SANCIÓ A FACEBOOK

D’altra banda, l’Agència Espanyola també sanciona Facebook per tractar aquestes dades cedides per a les seves pròpies finalitats sense haver obtingut un consentiment vàlid per part dels usuaris.

La resolució estableix que la xarxa social ha utilitzat la informació dels usuaris cedida per Whatsapp amb finalitats específiques dels seus serveis i en benefici de la seva activitat. Degut a que Facebook destina aquestes dades a la seva pròpia finalitat publicitària i millora dels seus productes així com per a altres finalitats, l’AEPD assenyala a la resolució que el consentiment atorgat a Whatsapp “no pot considerar-se lliure, específic i informat” per a les finalitats de Facebook.

 

LES SANCIONS AMB EL REGLAMENT EUROPEU DE PROTECCIÓ DE DADES

El Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD), d’aplicació obligatòria a partir del 25 de maig, modificarà l’actual règim sancionador.

  • Les infraccions greus passaran d’un màxim de 300.000€ a un màxim d’1 milió d’euros, o el 2% de volum de negoci anual per a grans empreses.
  • Les infraccions molt greus passessin d’un màxim de 600.000€ a un màxim de 2 milions d’euros, o el 4% de volum de negoci anual per a grans empreses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *