Blog

Protecció de Dades

APP Salut i protecció de dades.

21 març, 2017

Davant la proliferació d’APPs relacionades amb la salut, la Generalitat de Catalunya està provant un sistema que permeti demostrar la idoneïtat d’aquestes aplicacions i publicar les que siguin validades al portal Appsalut. D’aquesta manera, els ciutadans i els metges podran utilitzar-les amb major garantia.

Però ¿és segur demanar les dades registrades del pacient al seu historial mèdic de manera automàtica?

  • La lectura dels experts

Sarah Chan, especialista de l’Institut Usher per a la Informàtica i les Ciències de la Salut de la Universitat d’Edimburg, Itziar de Lecuona, sotsdirectora de l’Observatori de Bioètica i Dret (OBD) de la Universitat de Barcelona i Ignasi Labastida, cap de la unitat de investigació del CRAI de la UB, entre d’altres, van estar presents en un seminari internacional organitzat recentment per l’OBD a Barcelona, ​​on es van analitzar els pros i els contres que suposen aquests avenços per a la medicina.

Sara Chan va explicar que les dades poden ajudar a prendre decisions mèdiques i a salvar vides però d’altra banda “hi ha el risc que la informació es pugui utilitzar amb fins comercials i polítics”.

En la mateixa línia va exposar el seu discurs Itziar de Lecuona, explicant que aquestes dades poden utilitzar-se no només per fer negoci sinó per discriminar també a determinats col·lectius de persones.

Per la seva banda Ignasi Labastida va afegir que “el ‘big data’ ha de tenir poques restriccions per a la investigació però és imprescindible que sigui usat de manera responsable, i per això cal que cada institució dissenyi un pla de manipulació de dades”.

  • Qui garanteix la seguretat de les dades?

Les dades sanitàries, classificades com a dades de nivell de seguretat alt, han d’estar especialment protegides perquè afecten especialment a la intimitat, els drets fonamentals i les llibertats públiques de les persones.

Totes les empreses, professionals i organitzacions que gestionen dades personals han de adaptar-se als principis i obligacions contingudes en la LOPD i la LSSICE per tal de garantir els drets dels interessats. Sense anar més lluny, en aquest cas en particular, les universitats catalanes crearan una plataforma única per publicar i permetre el lliure accés a totes les dades que manegen els seus investigadors.

Actualment tenir el seu negoci ajustat a la normativa evitarà sancions que poden oscil·lar entre els 900 € 600.000 €, a més amb el nou Reglament Europeu les multes es podran imposar en funció de cada cas individual, i pot arribar a sancionar fins al 4% de facturació d’una empresa.

Des de DATAX, amb una llarga trajectòria en la implantació d’aquestes normatives en tot tipus d’organitzacions i sectors d’activitat, assegurem l’adequació a les normatives de protecció de dades vigents de manera integral i efectiva, sense alts costos de temps ni recursos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *