Blog

Recomanacions DATAX

L’AEPD publica una guia per adaptar l’ús de videovigilància al Reglament Europeu de Protecció de Dades

3 juliol, 2018

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha publicat una “Guia sobre l’ús de videocàmeres per a seguretat i altres finalitats”. La finalitat de la guia és facilitar l’adaptació d’aquesta tecnologia als requeriments del Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD).

 

FINALITAT DE LA VIDEOVIGILÀNCIA

La imatge d’una persona es considera una dada de caràcter personal ja que permet la seva identificació. L’RGPD estableix una sèrie d’obligacions per a aquelles empreses que tractin imatges captades a través de càmeres de vídeo.

Les finalitats habituals dels dispositius de videovigilància són:

  • Seguretat de persones, béns i instal·lacions.
  • Control de l’activitat laboral.
  • Enregistrament d’òrgans col·legiats.
  • Captació d’imatges d’esdeveniments en centres educatius.

 

PRINCIPIS I SUPÒSITS DEL TRACTAMENT AMB VIDEOVIGILÀNCIA

La guia detalla els principis del RGPD que s’han de tenir en compte quan es tracten imatges captades amb càmeres de vídeo amb finalitats de seguretat.

La Responsabilitat Proactiva és el principi essencial a tenir en compte per al tractament de dades personals. Consisteix en l’aplicació de mesures que permetin assegurar un nivell adequat de seguretat i demostrar el compliment del Reglament.

Altres principis a tenir en compte quan s’utilitzen sistemes de captació d’imatges són:

  • Legitimació
  • Proporcionalitat
  • Minimització

 

El document de l’AEPD també analitza alguns supòsits específics de tractament d’imatges amb finalitats de seguretat. Per exemple, tractaments realitzats pels Cossos de Seguretat, entitats financeres, joieries, detectius privats, centres educatius o comunitats de propietaris, entre d’altres.

 

TECNOLOGIES EMERGENTS

La guia conté un apartat específic sobre la captació d’imatges amb tecnologies emergents. Concretament analitza l’enregistrament amb drons i càmeres “on board”. El document distingeix entre la gravació d’imatges amb aquesta tecnologia per a ús domèstic o amb la finalitat d’obtenir proves per determinar possibles responsabilitats davant d’accidents o incidències de trànsit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *