Blog

Protecció de Dades

1ER ANIVERSARI DEL REGLAMENT EUROPEU DE PROTECCIÓ DE DADES

23 maig, 2019

El proper 25 de maig se celebra el primer aniversari de l’aplicació obligatòria del Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD). Des de llavors totes aquelles organitzacions públiques i privades que tracten dades personals han de complir amb els requeriments d’aquesta normativa europea.

L’RGPD, amb l’ajuda dels escàndols de grans companyies, ha convertit la privacitat en un dels temes destacats de l’actualitat. Actualment la seguretat de les dades és una de les principals preocupacions de les empreses.

 

L’ADAPTACIÓ DE LES EMPRESES

Qualsevol tipus d’empresa és susceptible a patir un atac informàtic. El nivell de risc per a la seguretat de les dades és avui més elevat que mai.

L’elevat risc i les noves obligacions establertes pel Reglament Europeu han convertit l’adaptació al RGPD com un dels reptes als quals han de fer front les organitzacions.

Un recent estudi revela que els principals focus de risc es troben a la documentació en paper, el correu electrònic i la formació del personal.

L’últim informe publicat per l’APDCAT ha detectat algunes deficiències en la protecció de dades dels portals de transparència d’algunes organitzacions:

  • Publicació excessiva de dades personals.
  • Termini de conservació de dades personals incorrecta.
  • Manca d’informació en formularis.

L’APDCAT també considera que per notar els beneficis d’una correcta adequació al RGPD calen treballs continuats de com a mínim 3 anys.

 

L’EMPODERAMENT L’USUARI

Un dels principals objectius del RGPD és garantir i potenciar els drets i llibertats dels ciutadans europeus.

Tot i que encara s’accepten polítiques de privacitat i de cookies sense revisar, els usuaris cada vegada són més conscients de la importància de la protecció de les seves dades personals.

Els ciutadans coneixen cada vegada millor els seus drets i els exerceixen. Durant l’any 2018 les reclamacions davant l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) van augmentar un 33%. En relació a les últimes eleccions estatals, l’AEPD va rebre unes 50 reclamacions sobre publicitat electoral dels partits polítics.

D’altra banda, un recent estudi situa Espanya com el cinquè país europeu en sol·licituds del dret a l’oblit al cercador Google.

 

LA PRIVACITAT, UN SECTOR DE CANVI CONSTANT

L’aplicació del Reglament Europeu ha vingut acompanyada de diverses actualitzacions legislatives, així com de directrius de les autoritats de protecció de dades. El sector de la privacitat viu en constant canvi i les empreses s’han d’actualitzar periòdicament per complir correctament la llei. Alguns dels canvis significatius de l’últim any:

  • El desembre de 2018 va entrar en vigor la Llei Orgànica de Protecció de Dades i garantia dels drets digitals. La nova LOPDGDD desenvolupa i aclareix algunes qüestions del Reglament. Per exemple, inclou orientacions sobre l’obligació de nomenar un Delegat de Protecció de Dades (DPD).
  • El 6 de maig de 2019 l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) publicava un llistat de criteris per a determinar quan és obligatori realitzar una Avaluació d’Impacte (EIPD).
  • El 12 de maig va començar l’obligació del Registre diari de la jornada laboral, amb afectació sobre la protecció de dades.

 

ADAPTACIÓ AL REGLAMENT EUROPEU DE PROTECCIÓ DE DADES

L’any 2016 la consultoria Datax va començar un procés de preparació per donar resposta a tots els canvis legislatius que introduïa l’RGPD:

  • Nova metodologia d’adequació. Disseny d’una metodologia per adaptar les empreses a les noves obligacions del Reglament Europeu de Protecció de Dades.
  • Cobertura legal. Ampliació de la nostra Assegurança de Responsabilitat Social Corporativa per adaptar-la al nou règim sancionador.
  • Desenvolupament de Databox, una plataforma informàtica propia per facilitar i assegurar el compliment dels requeriments del RGPD.
  • Millores equip Datax. Ampliació del nostre equip jurídic i formació continuada sobre les noves normatives.

A DATAX disposem d’una metodologia pròpia que millorem contínuament per garantir l’adaptació dels nostres clients a totes les normatives vigents.

Informa-te’n a info@datax.es o al 93 754 06 88

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *