Blog

Protecció de Dades

Brexit i protecció de dades

14 març, 2019

El proper 30 de març és la data prevista perquè es faci efectiu el Brexit. A partir de llavors, el Regne Unit passarà a ser un país tercer respecte a la Unió Europea i l’Espai Econòmic Europeu. A pocs dies per a la data límit, encara no hi ha acord entre les dues parts i són molts els dubtes que sorgeixen. Un dels aspectes que més preocupen són les transferències de dades personals.

 

TRANSFERÈNCIES INTERNACIONALS DE DADES

El Reglament Europeu de Protecció de Dades regula la comunicació de dades personals a empreses de tercers països o organitzacions internacionals no establertes a la Unió Europea.

Les cessions de dades personals a clients o proveïdors establerts dins de la Unió Europea no es consideren transferències internacionals.

En cas de Brexit sense acord, les comunicacions de dades al Regne Unit passaran a considerar-se transferències internacionals.

 

¿ES PODRAN REALITZAR TRANSFERÈNCIES AL REGNE UNIT SI NO HI HA ACORD?

En general, podem dir que l’RGPD permet realitzar transferències internacionals quan hi hagi i es pugui demostrar un nivell de seguretat de les dades adequat.

En concret, les empreses que vulguin transferir dades al Regne Unit disposaran de les següents opcions:

  • Normes corporatives vinculants. Són polítiques de protecció de dades assumides per un grup empresarial. Les empreses del mateix grup amb presència dins i fora la UE podran cedir-se dades. Les normes han de ser jurídicament vinculants i aprovades per l’autoritat de control.
  • Clàusules tipus. Contractes aprovats per la Comissió Europea que no es poden modificar. Regulen la relació entre una empresa europea i la d’un tercer país, oferint garanties adequades per a la transferència de dades personals.
  • En casos excepcionals previstos al RGPD (veure aquí).

 

Podeu consultar la nota informativa del Comitè Europeu de Protecció de Dades (CEPD) en aquest enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *