Blog

Recomanacions DATAX

Decálogo Protección Datos para evitar poner en riesgo tu privacidad

Decàleg de Protecció de Dades per a evitar posar en risc la teva privacitat

24 març, 2021
El Decàleg de Protecció de Dades publicar per l’ADPCAT dona consells als ciutadans sobre com evitar posar en risc la seva privacitat

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) va publicar fa unes setmanes un Decàleg de Protecció de Dades, amb una sèrie de pautes i eines per evitar riscos i amenaces a la privacitat que es produeixen en diferents àmbitscom la protecció de dades i els menors , l’ús de les xarxes socials i dispositius  mòbils,la intel·ligència artificial i l’internet de les coses , dades mèdiques o la videovigilància entre altres.

Altresqüestionsque aquest decàleg planteja recomanacions són respecte a la sol·licitud de consentiment per realitzar qualsevol tractament de dades: ha de ser un consentiment informat, amb un interès legítim, una obligació legal o amb un interès públic. Per últim,aborda la informació sobre les principals funcions de la figura del delegat/ada de protecció de dades.

Aquesta guia pretén principalment conscienciar a la població de les conseqüències de la difusió indiscriminada de dades personals, i el que comporta no ser prudents amb la nostra informació personal. De fet la majoria de la població no li dona importància i va facilitant dades sense cap control posant en risc la seva privacitat.

La directora de l’APDCAT, Mª Àngels Barbarà va manifestar que hi ha temes moltsensibles com la salut, el pensament polític o la protecció dels menors entre d’altres, que cal vetllar especialment. Subratlla que les aplicacions de control parental no poden substituir a l’acompanyament de la família als menors. El decàleg resumeix els drets i amenaces respecte de la protecció de dades dels menors com el ciberassetjament i la ciberseducció.

La guia de l’ADPCAT conté recomanacions per evitar riscos tan senzilles com actualitzar les aplicacions dels telèfons mòbils, codificar l’accés a tots els dispositius electrònics amb un sistema de bloqueig adequat o desactivar la geolocalització en cas que no sigui necessària.

Així mateix ens aporta altres conductes com:

  • No acceptar peticions d’accés o amistaten xarxes socials de persones que no es coneixen. No publicar informació de caràcter personal a les xarxes com el domicili, telèfon, fecha de nacimiento…
  • No realitzar comentaris ni publicar fotos ni vídeos que et puguin perjudicar en el futur.
  • No guardarcontrasenyesals dispositius. També recomana instal·lar una aplicació per a esborrar el contingut del mòbil de manera remota en cas de pèrdua o robatori
  • Dins de l’àmbit laboral, no compartir les credencials amb els companys o bloquejar els dispositius quan no s’estiguin utilitzant
  • Xifrar les comunicacions i eines de comunicació per evitar patir qualsevol tipus d’atac com elphising
  • No fer ús de xarxes públiques sinó és absolutament necessari, donat que la majoria no estan xifrades i un atacant podria accedir a la nostra informació.
  • Avaluar la seguretat de les aplicacions, revisant si els permisos que sol·liciten per accedir a la teva informació són adequats i que compleixen amb el RGPD (Reglament General de Protecció de Dades).
  • Seguir la recomanació del fabricant en relació al manteniment i actualitzacions dels programes
  • Analitzar la informació de protecció de dades abans de començar a utilitzar alguna de les aplicacions que fan un seguiment de l’estat físic i que recullen dades de salut o mèdiques com a ritme cardíac, calories, dieta, etcètera.

Per concloure, comentar que aquest decàleg és un document especialment important en aquests moments en els quals i a conseqüència de la COVID-19, l’ús de la xarxa i el teletreball s’ha incrementatmanera extraordinària.

A DATAX som una empresa especialitzada en matèria de protecció de dades i seguretat de la informació.

Oferim un servei de consultoria integral per a adequar a la seva organització a tots els requisits del Reglament Europeu (RGPD 2016/679) relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades, d’obligat compliment des del 25 de maig 2018.

Més de 16 anys d’experiència en l’adequació de tota mena d’organitzacions i sectors d’activitat, inclòs el sector públic i privat ens avalen.

Més de 10.000 clients confien ja en els nostres coneixements i professionalitat en la matèria.

Beatriz Giménez

Consultora en matèria de protecció de dades i seguretat de la informació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *