Blog

Recomanacions DATAX

Dia Europeu de la Protecció de Dades 2019

28 gener, 2019

Avui se celebra el Dia Europeu de la Protecció de Dades. L’objectiu d’aquesta jornada és difondre entre els ciutadans els drets i responsabilitats sobre privacitat.

Aquest any coincideix amb els 8 mesos d’aplicació del Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD) i la recent entrada en vigor de la nova Llei Orgànica de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals (LOPDGDD).

Aquesta celebració és una iniciativa de diferents organitzacions europees juntament amb les autoritats de control dels estats membres de la Unió Europea.

Des de Datax volem aprofitar l’ocasió per repassar les últimes fites i novetats en matèria de protecció de dades i seguretat de la informació.

 

ESPANYA REGULA PER PRIMERA VEGADA ELS DRETS DIGITALS

La nova Llei de Protecció de Dades inclou per primera vegada un capítol dedicat als drets digitals. Una bateria de drets per reforçar la privacitat dels ciutadans en l’entorn d’Internet i les noves tecnologies, especialment en l’àmbit laboral.

La LOPDGDD obliga les empreses a garantir els drets dels seus treballadors en relació a l’ús de sistemes de videovigilància i dispositius de geolocalització, així com garantir el dret a la desconnexió digital.

Més informació sobre els drets digitals en aquest enllaç.

 

EL DELEGAT DE PROTECCIÓ DE DADES, UN DELS PERFILS MÉS BUSCATS

El Delegat de Protecció de Dades (DPD) o Data Protection Officer (DPO) és una nova figura professional per garantir la protecció de dades a les empreses. Aquest professional ha estat una de les grans novetats del 2018, convertint-se en un dels perfils més demandats a Europa. El nomenament d’un DPD serà obligatori per a certs tipus d’organització.

D’altra banda, durant el 2018 l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) i ENAC van desenvolupar un sistema de certificació de Delegats de Protecció de Dades. A Datax comptem amb un dels 4 primers DPD certificats de l’Estat espanyol.

Descobreix si necessites un DPD en aquest enllaç i el servei DPD de Datax aquí.

 

PRIMERES MULTES PER INCOMPLIR LA PROTECCIÓ DADES

El Reglament Europeu ha endurit el règim sancionador, fixant dos tipus de multa segons el tipus d’infracció comesa:

  • Un màxim de 10 milions d’euros o el 2% de la facturació global anual.
  • Un màxim de 20 milions d’euros o el 4% de la facturació global anual.

Durant l’any 2018 hem conegut les primeres multes per incompliment del RGPD en alguns països europeus. S’espera que l’AEPD imposi la primera multa a inicis de 2019.

 

Coneix més sobre la nova normativa europea en aquest article.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *