Blog

Protecció de Dades

¿FINS A QUIN PUNT PODEM ANONIMITZAR LES DADES PERSONALS?

21 juny, 2019

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha llançat una sèrie de recomanacions per a aquelles empreses que realitzin processos d’anonimització de dades personals. El document analitza els límits de l’efectivitat dels processos d’anonimització i de quina manera es poden gestionar els riscos d’una possible reidentificació.

 

Anonimització i seudonimització

La seudonimización és un mecanisme perquè durant un tractament de dades personals aquests no puguin atribuir-se al titular dels mateixos sense utilitzar informació addicional. Un procés que pot ajudar a reduir els riscos. Les dades seudonimitzades es consideren dades personals relatives a una persona física.

L’anonimització de les dades personals és el procés d’eliminar la possibilitat d’identificar la persona titular dels mateixos. Aquest és un dels mecanismes que ofereix més garanties per a la privacitat de les persones. Les dades anonimitzades no es consideren informació relativa a una persona física, romanent fora de l’àmbit d’aplicació del Reglament Europeu.

 

Limitacions i riscos de l’anonimització de dades personals

Les noves tecnologies fan difícil que sigui possible garantir l’anonimat absolut quan es tracten conjunts de dades personals. Habitualment hi haurà el risc que es pugui revertir l’anonimització, fent possible la reidentificació de persones.

Per aquest motiu, l’anonimització no pot basar-se només en l’aplicació de regles determinades. També ha de tenir en compte les probabilitats d’una possible reidentificació, amb l’objectiu de minimitzar els riscos per als drets i llibertats dels individus.

 

El document publicat per l’Agència de Protecció de Dades (AEPD) introdueix i analitza la K-anonimització, un mètode d’anonimització per preservar la privacitat. Més informació en aquest enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *