Blog

Apps mòbils

Radar Covid, la nova APP Espanyola contra el COVID-19

3 setembre, 2020

RADAR COVID, LA NOVA APP ESPANYOLA CONTRA EL COVID-19

 

El passat desembre de 2019, l’OMS va informar sobre un brot a la ciutat de Wuhan, capital de la província de Hubei, a la República Popular de la Xina, al reportar-se casos d’un grup de persones malaltes amb una mena de pneumònia desconeguda. Posteriorment, el virus causant d’aquesta patologia, SARS-CoV-2, seria conegut mundialment al declarar-se la pandèmia mundial pel coronavirus, l’11 de març d’enguany.

La Xina va utilitzar diverses mesures de control per a frenar l’avanç de la pandèmia, entre elles trobem l’utilització d’APP mòbils per al rastreig GPS dels seus ciutadans, juntament amb el “Alipay Health Code”, un codi QR que s’obté automàticament després d’emplenar un formulari a l’APP, obtenint com a resultat 3 possibles colors que reflecteixen l’estatus de risc sanitari: verd, groc i vermell (referint-se a risc baix, risc mitjà i risc alt respectivament).

No sols no s’ha deixat circular lliurement a tots aquells ciutadans que no tinguessin el color verd en la seva aplicació, sinó que també hi havia una cessió directa d’informació amb les autoritats policials en temps real per a realitzar un control social sistemàtic, segons un informe del New York Times.

D’altra banda, la recent aliança forjada entre Google i Apple, que conjuntament cobreixen el 90% de tots els smartphones del món, ha donat com a resultat un APIs (interfícies de programació) que permeten la creació d’una APP global, habilitant que les autoritats sanitàries puguin crear les seves pròpies aplicacions de detecció d’infectats, utilitzant els sistemes operatius (iOS i Android) sense problemes de compatibilitat.

Espanya va realitzar la prova pilot de la seva APP “Radar Covid” a l’illa Canària de la Gomera durant tot juliol, i actualment es troba activa a 7 comunitats (Andalusia, Cantàbria, Aragó, Extremadura, Canàries, Balears i Castella i Lleó), amb previsió d’activar-la per a tot el territori nacional a partir d’aquest 15 de setembre. Ara bé, respecta aquesta APP el dret fonamental a la protecció de dades?

La resposta és un sí rotund, i a continuació expliquem per què. Per a començar, és una tecnologia que es basa en la connectivitat Bluetooth i no utilitza GPS ni ubicació. Quan dos dispositius usuaris de l’APP (prèviament activada) es creuin a una distància inferior a dos metres durant, almenys, 15 minuts, intercanviaran unes claus electròniques que inclouen una cadena de números no vinculats a la identitat de l’usuari i canvien cada 10 o 20 minuts. Per tant, no conté dades personals identificatives i és totalment segura.

Aquesta informació s’acumula durant 14 dies, el període d’incubació del virus. Si algun dels usuaris dóna positiu després d’una prova, rebrà pel sanitari un codi alfanumèric aleatori i anònim. Si l’usuari l’introdueix en l’APP, els dispositius amb els quals s’hagi creuat rebran una alerta: “Has estat en contacte amb una persona contagiada de Covid-19″, sense informar de la identitat de l’usuari contagiat, l’hora ni el lloc del contagi, solament s’aporten una sèrie de recomanacions sobre què fer a continuació.

Quan l’usuari introdueix un diagnòstic positiu en l’APP, Radar Covid demana permís per a enviar al servidor les claus aleatòries diàries de les últimes dues setmanes. L’APP de l’usuari, una vegada notificada amb el positiu, creua les claus de l’usuari amb la llista d’identificadors amb els quals ha estat en contacte els últims 14 dies per a comprovar si hi ha hagut risc de contagi. Però ningú pot saber qui és la persona infectada o amb qui s’ha creuat ni en quin lloc.

L’objectiu d’aquesta APP és aconseguir una descàrrega massiva, entorn del 60% de la població, per a aconseguir les denominades “vacunes digitals”, ja que l’efectivitat en la reducció del contagi va directament lligada amb el seu ús. A més, com ja hem vist, i en contraposició amb el cas xinès, no suposa cap mena d’intrusió en la nostra privacitat, al no tractar cap mena de dada personal que ens pugui identificar mitjançant l’ús de claus numèriques anònimes i l’ús de la tecnologia Bluetooth.

A DATAX, som especialistes en l’adequació i implementació de les obligacions legals i millors pràctiques en projectes tecnològics. Amb una llarga trajectòria professional que ens acredita, els nostres clients poden incorporar les seves solucions digitals en el mercat amb la garantia de dissenyar un producte tècnic que vagi en línia amb la normativa vigent en protecció de dades, privacitat i seguretat de la informació.

Marco Isoni

Consultor Tècnic en Protecció de Dades i Seguretat de la Informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *