Blog

Protecció de Dades

¿L’INE pot rastrejar el moviment dels mòbils dels ciutadans sense consentiment?

5 novembre, 2019

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha anunciat que vol dur a terme un estudi sobre els desplaçaments habituals dels espanyols. Per elaborar aquesta estadística, l’INE vol demanar dades sobre els moviments dels dispositius mòbils dels ciutadans durant 8 dies. Aquesta informació serà recollida de les 3 principals operadores de telefonia. L’objectiu d’aquest estudi és la millora del transport públic. L’inici de l’estudi està previst per a finals de novembre.

 

¿SÓN REALMENT ANÒNIMES LES DADES QUE TRACTARÀ L’INE?

L’INE informa que les dades que rebrà de les operadores estaran completament anonimitzades, tractant només les posicions dels dispositius i en cap cas els titulars de les línies.

El president de l’Associació Professional de Privacitat (APEP), Marcos Jurel, declara que quan parlem “d’informació anònima no estem parlant de dades personals. Una altra cosa serà analitzar si el procés d’anonimització i les mesures adoptades per reduir riscos són les més adequades.”

No obstant això, alguns experts en privacitat asseguren que l’anonimització total de les dades personals és pràcticament impossible.

 

¿ÉS LEGAL TRACTAR LA GEOLOCALITZACIÓ DELS MÒBILS SENSE CONSENTIMENT?

El Reglament Europeu (RGPD) i la Llei de Protecció de Dades (LOPDGDD) regulen el tractament de dades personals. La informació personal anonimitzada, i sobre la qual s’han aplicat mesures per evitar identificació o reidentificació, no està sotmesa a l’RGPD.

En el cas que la informació rebuda i tractada per l’INE sigui completament anònima, no es considerarien dades personals i no tindria l’obligació de complir amb les obligacions de les normatives de protecció de dades.

Per assegurar que l’estudi compta amb mesures que garanteixin la correcta anonimització i la privacitat dels ciutadans, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha sol·licitat informació a l’IINE.

 

Més informació sobre anonimització de dades personals en aquest enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *