Blog

Protecció de Dades

Privacitat i protecció de dades de menors d’edat

14 desembre, 2017

Un estudi realitzat per UNICEF revela que un de cada tres usuaris d’internet és menor d’edat i que els usuaris de 15 anys fan servir tant internet com els de 25 anys. L’Organització de l’ONU alerta que el món digital ha exposat als nens a nous perills que no han vingut acompanyats de mesures de protecció.

La gran facilitat amb què dispositius electrònics, xarxes socials i apps infantils recullen dades ha despertat una gran preocupació sobre la privacitat dels menors.

 

NOVA GUIA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES DE MENORS

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha publicat una guia dirigida a centres docents i famílies amb l’objectiu de fomentar la privacitat i protecció de dades de menors d’edat i aclarir dubtes sobre l’ús d’imatges.

La guia inclou conceptes i principis bàsics sobre protecció de dades i dóna resposta a més de 80 preguntes, moltes de les quals relacionades amb les noves tecnologies.

 

¿ES PODEN GRAVAR IMATGES D’ALUMNES EN UN ESDEVENIMENT OBERT A LES FAMÍLIES?

Aquesta és la gran pregunta que cada Nadal es fan els familiars dels alumnes de les escoles. La resposta és que sí es poden enregistrar imatges, sempre que siguin exclusivament per al seu ús personal i domèstic. En aquest cas, l’activitat queda fora de l’aplicació de la normativa de protecció de dades.

Si una persona difon les imatges fora d’aquest àmbit i sense consentiment previ dels interessats, per exemple amb una publicació en Internet accessible en obert, haurà d’assumir la responsabilitat d’aquesta comunicació d’imatges a tercers.

 

NOVETATS DEL NOU REGLAMENT QUE AFECTEN EL SECTOR EDUCATIU

El Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) introdueix canvis de caràcter general basats en el principi de responsabilitat proactiva que obliga a anar més enllà del simple compliment de la norma.

El RGPD serà aplicable a partir del 25 de maig de 2018. Aquestes són algunes de les novetats i obligacions que afectaran de manera directa a centres i administracions educatives:

 • Realitzar una valoració del risc que implica el tractament de dades per tal d’implantar les mesures de seguretat necessàries.
 • Dur a terme un registre d’activitats de tractament.
 • Obtenir consentiments a partir d’una clara acció afirmativa de l’interessat. Quan es refereixi al tractament de dades sensibles o per a transferències internacionals, el consentiment haurà de ser explícit.
 • Designar un Delegat de Protecció de Dades (DPO) en els termes que disposi la futura Llei de Protecció de Dades.
 • Realitzar avaluacions d’impacte en els supòsits que marca el nou Reglament i els futurs que decideixi l’AEPD.
 • Informa violacions de seguretat que suposin riscos a l’AEPD o a l’Autoritat autonòmica i comunicar als interessats.

 

METODOLOGIA DATAX

Datax ha desenvolupat un mètode d’adaptació progressiva per garantir la correcta adequació de les empreses al nou Reglament. Com les disposicions de l’actual LOPD seguiran vigents fins a maig de 2018, la metodologia Datax es basa en l’aplicació progressiva i simultània d’aquells requisits que són compatibles entre normatives.

D’altra banda, per fer front a les exigències del RGPD, Datax ha ampliat el seu equip jurídic i l’ha reforçat amb formació especialitzada en Delegat de Protecció de Dades.

Informa’t sobre l’adaptació progressiva de Datax en info@datax.es o al 93 754 06 88.

3 comentaris

 • Alicia Aguilera Diaz says:

  Bona tarda. A l’institut del meu fill una profesora publica les notes de tots els alumnes al clasroom I tots els alumnes saben les notes que treuen els seus companys. Com jo li controlo el mobil al meu fill perque es menor he vist les notes de tots els companys. El que han tret a cada examen, la nota del exámenes orales I la nota final de cada nen I nena. Això es legal?

  • Datax says:

   Bona tarda Alicia,
   Tal i com indica la Guia de Centres Educatius de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, “en el cas de comunicar les qualificacions a través de plataformes educatives, aquestes només hauran d’estar accessibles per als propis alumnes, els seus pares o tutores, sense que puguin tenir accés a les mateixes persones distintes.”
   Cada alumne hauria de tenir només accés a les seves propies notes.

   Trobarà més informació a la Guia de Centres educatius de la AEPD:
   http://www.tudecideseninternet.es/agpd1/images/guias/GuiaCentros/GuiaCentrosEducativos.pdf

   Gràcies,

 • Ferran Sant says:

  A l’institut del meu fill diuen les notes dels exàmens i el treballs durant les classes públicament. Cosa que incomoda a alguns alumnes. Podem demanar que comuniquin els resultats de forma privada?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *